logo_gha5

Karin och Chap rapporterar om deras VM-resa!

Så var det då dags för FCI- Världsmästerskapen i lydnad 2019, i Kladno, Tjeckien. Tänk att vi blev uttagna till Landslaget och fick åka med och representera Sverige på årets VM, lille Chappen! Jag och Chap flög ner till Prag tisdagen den 2 juli, hyrde en bil och åkte till pensionatet där vi mötte upp resten av laget. På onsdagen tränade vi en del tillsammans med övriga laget och ordnade med vårt lilla tältläger.

Tävlingen startade den 4 juli och ägde rum på en jättefin friidrottsarena. På torsdagen var det invigning, veterinärbesiktning, träning i 4 minuter per ekipage, där vi fick använda de officiella apporterna. Provhunden gick och därefter var det gruppmoment. Jag och Chap var först ut av svenskarna med startnummer 15. Det visade sig att det tydligen var en del insekter som störde en del hundar på gruppmomenten… Chap fixade dem fint, 9, 10p tror jag vi fick. På fredagen var det så dags för övriga moment uppdelat på två ringar. Det fanns inga stora uppvärmningsytor i anslutning till tävlingsplanen, så vi värmde upp några timmar innan start med det som krävde lite större yta. Precis innan vi skulle in i ringen värmde vi bara med lite lugna koncentrationsmoment. Med facit i hand hade han behövt lite mer uppvärmning, han var supergasad….. Springer som en tok i cirkusmomentet, välter konen, rycker när tävlingsledaren säger ”kommendera”, griper apporten fint och hoppar med marginal och avslutar med en slarvig ingång. Därefter var det Z och sedan apportdirigering, Z:at gjorde han så bra han kan, det är verkligen vårt sämsta moment… Full sula i apporteringsdirigeringen men ett riktigt kraftigt ryck i starten drog ner poängen… Vi avslutade första ring med ett för oss helt okej fritt följ. I andra ring började vi med inkallning som gick ungefär som den brukar, vittringsapporteringen gjorde han fint och NU var det dags för diagonalrutan som jag drömt mardrömmar om i flera månader. Han satte den! Jag blev så lycklig och tappade fokus för en stund, vilket blev tydligt när jag glömde säga ”stå” i tid i rutan, han blev för djup och jag fick dirigera om…. Avslutar vår VM-debut med en helt okej fjärr. Sedan följde en lång väntan för att se hur långt detta skulle kunna räcka… och vi slutade på en sjätteplats på vår kvaldag! Det var riktigt, riktigt kul! På lördagen hade Sverige 5 tävlande. Det var hektiskt att försöka hinna titta och heja på alla. De gjorde superprestationer!! När de två kvaldagarna var över visade det sig att det svenska laget tagit VM-GULD!! Vi är lag-världsmästare! Finalen
Vi drog startnummer 2, hann inte riktigt få en känsla för banupplägget innan det var vår tur. Finalen var uppdelad i 4 moment på förmiddagen, inkallning, apporteringsdirigering, ”cirkus” och fritt följ och gruppmoment samt 4 moment på eftermiddagen, rutan, Z, fjärr och sist vittringen. Idag var Chappen lite mer stadig, vi hade hunnit träna lite stadga för att försöka att inte återupprepa alla ryck som blev i kvalet. De tre första momenten gick fint. Jag var tyvärr väldigt ofokuserad i fria följet och gjorde massa missar, det var ett väldigt långt fritt följ med korta sträckor innan vändningar och halter, på engelska dessutom – jag tappade det helt…. Stackars liten Chap, han hängde på så gott han kunde. Gruppmomenten gick som de brukar. Eftermiddagen startade med en sned ruta, Chap drog till vänster och var 10 cm utanför ringen, som jag ser det på filmen, tog tack och lov dirigeringen – men det kostade otroligt mycket poäng….
De sista momenten fixade han enligt bästa förmåga. När alla 20 finalister hade gått så visade det sig åter igen att bla den sneda rutan blev avgörande. Jag och Chappen slutade som sjätte bäst i världen! GALET!!

Vi har samlat på oss en lång lista på detaljer och delar som vi nu behöver träna på under hösten – perfekt att då ha tillgång till inomhushallar på Göteborgs hundarena och de träningstävlingar som arrangeras där.
Tack för Er support Göteborgs hundarena!!