logo_gha5

Sponsorekipage

Karin Fischer Kristiansson och Chap

Karin och Chap rapporterar om deras VM-resa
Så var det då dags för FCI- Världsmästerskapen i lydnad 2019, i Kladno, Tjeckien.
Tänk att vi blev uttagna till Landslaget och fick åka med och representera Sverige på årets VM, lille Chappen! Jag och Chap flög ner till Prag tisdagen den 2 juli, hyrde en bil och åkte till pensionatet där vi mötte upp resten av laget. På onsdagen tränade vi en del tillsammans med övriga laget och ordnade med vårt lilla tältläger.

Tävlingen startade den 4 juli och ägde rum på en jättefin friidrottsarena. På torsdagen var det invigning, veterinärbesiktning, träning i 4 minuter per ekipage, där vi fick använda de officiella apporterna. Provhunden gick och därefter var det gruppmoment. Jag och Chap var först ut av svenskarna med startnummer 15. Det visade sig att det tydligen var en del insekter som störde en del hundar på gruppmomenten… Chap fixade dem fint, 9, 10p tror jag vi fick. På fredagen var det så dags för övriga moment uppdelat på två ringar. Det fanns inga stora uppvärmningsytor i anslutning till tävlingsplanen, så vi värmde upp några timmar innan start med det som krävde lite större yta. Precis innan vi skulle in i ringen värmde vi bara med lite lugna koncentrationsmoment. Med facit i hand hade han behövt lite mer uppvärmning, han var supergasad….. Springer som en tok i cirkusmomentet, välter konen, rycker när tävlingsledaren säger ”kommendera”, griper apporten fint och hoppar med marginal och avslutar med en slarvig ingång. Därefter var det Z och sedan apportdirigering, Z:at gjorde han så bra han kan, det är verkligen vårt sämsta moment… Full sula i apporteringsdirigeringen men ett riktigt kraftigt ryck i starten drog ner poängen… Vi avslutade första ring med ett för oss helt okej fritt följ. I andra ring började vi med inkallning som gick ungefär som den brukar, vittringsapporteringen gjorde han fint och NU var det dags för diagonalrutan som jag drömt mardrömmar om i flera månader. Han satte den! Jag blev så lycklig och tappade fokus för en stund, vilket blev tydligt när jag glömde säga ”stå” i tid i rutan, han blev för djup och jag fick dirigera om….
Avslutar vår VM-debut med en helt okej fjärr. Sedan följde en lång väntan för att se hur långt detta skulle kunna räcka… och vi slutade på en sjätteplats på vår kvaldag! Det var riktigt, riktigt kul! På lördagen hade Sverige 5 tävlande.

Det var hektiskt att försöka hinna titta och heja på alla. De gjorde superprestationer!! När de två kvaldagarna var över visade det sig att det svenska laget tagit VM-GULD!! Vi är lag-världsmästare! Finalen Vi drog startnummer 2, hann inte riktigt få en känsla för banupplägget innan det var vår tur. Finalen var uppdelad i 4 moment på förmiddagen, inkallning, apporteringsdirigering, ”cirkus” och fritt följ och gruppmoment samt 4 moment på eftermiddagen, rutan, Z, fjärr och sist vittringen. Idag var Chappen lite mer stadig, vi hade hunnit träna lite stadga för att försöka att inte återupprepa alla ryck som blev i kvalet. De tre första momenten gick fint. Jag var tyvärr väldigt ofokuserad i fria följet och gjorde massa missar, det var ett väldigt långt fritt följ med korta sträckor innan vändningar och halter, på engelska dessutom – jag tappade det helt…. Stackars liten Chap, han hängde på så gott han kunde. Gruppmomenten gick som de brukar. Eftermiddagen startade med en sned ruta, Chap drog till vänster och var 10 cm utanför ringen, som jag ser det på filmen, tog tack och lov dirigeringen – men det kostade otroligt mycket poäng…. De sista momenten fixade han enligt bästa förmåga. När alla 20 finalister hade gått så visade det sig åter igen att bla den sneda rutan blev avgörande. Jag och Chappen slutade som sjätte bäst i världen! GALET!!
Vi har samlat på oss en lång lista på detaljer och delar som vi nu behöver träna på under hösten – perfekt att då ha tillgång till inomhushallar på Göteborgs hundarena och de träningstävlingar som arrangeras där.
Tack för Er support Göteborgs hundarena!!

Karin rapporterar från årets lydnads-SM

Mitt och Chappens SM-äventyr
Jag och min Chapman kvalade in till SM på väldigt fina 304p i genomsnitt. Efter en kurs i våras lade vi om vår träning helt, det var såklart en stor chansning men som generalrepetition inför SM genomförde vi en fin tvådagars rankingtävling i Jönköping och det verkade som det nya träningsupplägget höll även för tävling. 
Årets SM 2019 ägde rum i Hallsberg, jag och Chappen åkte upp på onsdagen, tränade lite utanför den centralt belägna arenan och installerade mig i stugan. På torsdagen startade SM med veterinärbesiktning, lottning och provhund. Upplägget var i det närmaste precis som förra året på SM i Blekinge, 4 ringar, där momenten var uppdelade som följer: ring 1 fritt följ och inkallning, ring 2 fjärrdirigering, rutan och Z, ring 3 approrterings dirigering, runda momentet och vittring, i sista ringen, ring 4 var det gruppmoment. Varje deltagare gjorde 2 ringar per kvaldag, fredag och lördag, en ring på förmiddagen och en på eftermiddagen. Det var ständig aktivitet i alla ringar. Vi hade katalognummer 13 och drog startnummer C13. 
Vädret under kvalet bjöd på strålande sol, perfekt väder om man hade tillbringat dagen på en strand, det var lite väl varmt att tävla i. På fredag förmiddag började vi i ring 3, Chappen gjorde det väldigt fint förutom ett förargligt islag med klon i det öppna hindret, som kostade 8 poäng. På eftermiddagen gjorde vi 10/10 på gruppmomenten. På lördagen började vi i ring 1, ett fint fritt följ och en suuperfin inkallning som genererade i 10p från båda domarna. Sedan hade vi en ring kvar, ring 2. Jag laddade som jag brukar med Bruce Springsteen i öronen. Så var det då dags.. Vi började med fjärrdirigeringen, de första tre skiftena var distinkta och fina, sedan tappade jag bort mig och kommenderade stå istället för sitt, flera poäng bort. Därefter var det dags för skicket fram till cirkeln innan skicket till rutan, på uppvärmningen sprang Chap väldigt rakt och fint men nu vinklar han ut kraftigt åt vänster och efter många försök att få in honom i cirkeln lyckas jag tillslut backa in honom, men då hade jag redan använt för många kommandon och nollan är ett faktum och finalplatsen flög sin kos. 
När jag brutit ihop en stund, läs flera timmar, och kunde börja tänka klart igen så inser jag att jag nog bidrog till det sneda skicket pga hur jag värmde upp. Nåja, på´t igen.
Nu laddar vi för VM i Tjeckien 4-7 juli. Det är ju superbra att ha stöd och support från Göteborgs Hundarena för att kunna träna inomhus, dels för att träna i värme, det kommer vara väldigt varmt där nere i Prag samt för att kunna träna fokuserat oavsett vad vädergudarna har för åsikter.
// Karin och Vallhunden Chapman